donderdag 2 november 2017

Eten en voeding, toen en nu

We eten allemaal, elke dag en denken er vaak niet bij na. Maar waarom eten we eigenlijk? Wat zit er eigenlijk in het eten en waarom voedt het eten wel of niet en blijven we trek houden? Hier gaat deze nieuwe blog over.
Ik wil graag wat ik in de jaren geleerd heb over voeding doorgeven aan anderen zodat we, als mensen meer inzicht krijgen in wat we eten en zelf goede keuzes kunnen maken.

Ons eten en de manier van eten is in de laatste eeuwen sterk veranderd. Onze voorouders moesten keihard werken om eten op tafel te krijgen. Je at wat er groeide in de groentetuin en van een paprika hadden de mensen nog nooit gehoord. En van een pakje waar een kruidenmix in zit en op staat hoe je het gerecht moet maken?
Gerechten waren minder complex en bestonden bijna dagelijks uit dezelfde ingrediënten. Mensen waren niet bezig met variëren van voeding. Nee, het ging erom of het vulde en of je genoeg had om te kunnen werken. Makkelijk waren die tijden niet en honger kwam regelmatig voor, zeker binnen de laaggeschoolde arbeiders.

Nu is het heel makkelijk om aan eten te komen. Supermarkten vol met eten, restaurants in elke gemeente en snackbars of fastfood in elk dorp. Je hebt de keuze om zelf te koken, kant en klaar maaltijden opwarmen of buitenshuis te eten. Met geld is al het eten te koop wat we maar willen en we gaan meer voor het genieten dan de vraag of het voeding is. Bevat het eten genoeg voedingsstoffen en zijn we de komende uren verzadigd? Of is het een lekkere snelle hap en heb je na een half uur weer zin in een maaltijd?

Komende blogs ga ik in op wat voeding is, waaruit voedingsstoffen bestaan en leer je meer over de functies van de voeding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten